Blog kako privoleti dete da zavoli srpski jezik

Kako podstaći dete u mešovitom braku da zavoli srpski jezik

Kada živiš daleko od svoje rodne zemlje znam da ti je stalo da svom detetu preneseš kulturu i jezik svoje porodice. Takođe znam koliko ti znači očuvanje srpskog jezika dok tvoje dete odrasta u mešovitom braku i višejezičnoj sredini. Nisam u tvojoj koži, ali znam iz iskustva mnogih mama čija su deca na program srpskog jezika za decu dijaspore, koliko teško i izazovno može biti očuvati jezičku baštinu dok tvoje dete odrasta okruženo različitim jezicima. Želim da znaš da nisi sama u ovom izazovu. Postoje načini da pomogneš svom detetu da unapredi i da zavoli srpski jezik.

Prvo i najvažnije, tvoja ljubav prema srpskom jeziku i kulturi može biti najjači faktor u motivaciji tvog deteta. Pričaj sa njim o svojim uspomenama, tradiciji i vrednostima koje su ti preneli tvoji roditelji. Podeli s njim priče o tvojoj porodici i istakni koliko je srpski jezik deo tvojeg identiteta. Daj mu da oseti tvoju strast prema jeziku i kulturi.

slika za blog o detetu i srpskom jeziku

Pokaži svom detetu kako je srpski jezik lep i bogat. Možete zajedno čitati srpske bajke, pesme ili knjige za decu. Ovo će mu pomoći da razvije veće interesovanje  prema jeziku. Kada mu čitaš priče, potrudi se da razgovaraš o značenju reči i fraza, tako da tvoje dete razume i uživa u srpskom jeziku.

I tatin jezik i jezik sredine deo su svakodnevnog života tvog deteta. Dakle, svi jezici treba da su integrisani u život deteta jer je svaki od njih deo detetovog identiteta i treba im posvećivati posebnu pažnju. Važno je da u momentu polaska u vrtić ili školu, kada se uticaj vršnjaka povećava, istovremeno insistiraš na važnosti srpskog jezika kod kuće i dodatno se angažuješ da podržiš svoje dete jer je to trenutak kada dominaciju preuzima jezik sredine. Jedna od opcija je da postaviš neka pravila za određeno vreme kada se kod kuće koristi isključivo srpski jezik, kako bi se stvorila ravnoteža. Znam da ćeš reći da je to nemoguće kada je tata tu jer je veoma radoznao da čuje šta ti pričaš sa detetom. I to je uredu. Hajde onada kada u toku dana izdvojiš vreme samo za tebe i tvoje dete, komunicirajte samo na srpskom čak i ako dete odgovara na drugom jeziku, nastavi po svom.

Blog kako da dete privoliš da zavoli srpski jezik

Takođe, može ti biti korisno da potražiš dodatne izvore podrške. Razmotri mogućnost časova srpskog jezika. Često deca bolje reaguju na učitelje ili osobe van porodice kada je reč o učenju jezika.

Na kraju, zapamti, najvažnija stvar je da budeš strpljiva i podržavajuća mama. Tvoje dete će prepoznati tvoj trud i ljubav prema srpskom jeziku. Neka tvoja posvećenost i zajednički napor postanu most koji će očuvati vašu jezičku baštinu i dublje povezati tebe i tvoje dete.

Nema lakih rešenja u ovom izazovu, ali tvoja ljubav i posvećenost su najvažniji koraci prema tome da tvoje dete zavoli srpski jezik i postane ponosni nosilac te važne kulturne baštine.

S ljubavlju i podrškom,

Jovana Dačić